Särkyneenpyörän Stefa & My Trusted Friend Kane's Wicky & Mieletön Moottori

Särkyneenpyörän Stefa & My Trusted Friend Kane's Wicky & Mieletön Moottori

perjantai 20. syyskuuta 2013

David Bowie: Heroes

Yleisön pyynnöstä kirjoitin koosteen tämänpäiväisestä Vappu Alatalon "Psyykkinen valmentautuminen koiraharrastuksessa" -seminaarista. Kolmen tunnin seminaari oli tynkä Vapun tavallisesta luennosta, mutta aivan mahtava sekin! Kirjoitin vaivaiset kahdeksan sivua muistiinpanoja, joten tämä on aika pitkä kooste.

Huomatkaa että kirjoitin tämän itse omin sanoin, ja olen saattanut myös ymmärtää jotain väärin. Toivottavasti tästä kuitenkin on teille apua, musta ainakin tuntuu että tulevaisuus kisoissa ja kokeissa on paljon aiempaa valoisampi.

Vappu Alatalon luento Psyykkinen valmentautuminen koiraurheilussa
20.9.13

Oikea vireystila
Se mikä yleensä koesuorituksen pilaa on ohjaajan väärä vireystila ja siihen vaikuttava jännittäminen. Viretila johtuu autonomisesta hermostosta eikä ole siis suoraan ihmisen itse hallittavissa. Viretilaa pystyy kuitenkin muuttamaan rutiineilla ja ennen kaikkea itsensä tuntemisella.
                             Suorituksen kannalta optimaalisin viretila on yleensä keskitasolla, ei liian korkealla eikä liian matalalla. Ohjaajalle sopivin viretila on kuitenkin hyvin yksilöllistä, ja siksi kannattaa kokeilla kisoissa erilaisia viretiloja, ja näin ottaa selvää mikä sopii itselle parhaiten. Jokaisella ihmisellä on oma luontaisesti sopiva viretila, jossa koesuoritus sujuu parhaiten.
                             Pitää huomioida, että myös koirilla on omat ominaiset viretilansa. Joskus hyvät koirat ja hyvät ohjaajat eivät vain toimi yhteen, ja usein syy löytyy juurikin viretilasta. Esimerkiksi korkeassa vireessä parhaiten toimivan koiran viretila yhdistettynä matalassa vireessä toimivaan ohjaajaan, saattaa aiheuttaa koiran korkean vireen laskua matalammaksi, pois optimaalisuorituksesta, samoin kuin ohjaajan vireen nousua pois hyvältä virealueelta. Myös koiria voidaan opettaa siirtämään virealuettaan, mutta lähtökohtaisesti on helpompaa jos ohjaaja opettelee koiralleen sopivan viretilan. ”Vieraassa” viretilassa kisaaminen on usein väsyttävämpää, mutta tuloksen kannalta lähes välttämätöntä.
                             Tärkeää tässä on oppia löytämään oma viretilansa jolla toimii parhaiten. Se selviää yleensä vain kokeilemalla, mutta koska kokeissa ja kisoissa tulee kuitenkin käytyä voi niistä osan uhrata eri viretilojen kokeiluille. Jatkossa sitten toivon mukaan päästään vähemmillä koekäynneillä samoihin tuloksiin. Kirjaa ylös millainen olo oli, miten meni, mitkä merkit tarkoittavat että kaikki on ok, tai virettä on nostettava tai laskettava. Opi myös tuntemaan koirasi!
                             Kun oikea viretila on löytynyt, pitää sitä oppia hallitsemaan. Teoriassa tämä on yksinkertaista: jos vire on liian matala, on sitä nostettava, jos taas liian korkea, on sitä laskettava. Vire kuitenkin johtuu aiemmin mainitsemastani autonomisesta hermostosta, joten sen säätäminen ei onnistu tuosta vaan. Jos ihminen on herkkä musiikille, kannattaa musiikkia käyttää tähän apuna, rauhalliset kappaleet laskevat virettä ja nopeatempoiset kappaleet nostavat virettä(tämäkin on yksilökohtaista). Koerutiiniin voi myös sisällyttää jonkin tietyn musiikkikappaleen tai bändin, joka jatkossa tuo ihmisen oikeaan mielentilaan. Jännittäminen nostaa viretilaa, samoin kuin esimerkiksi tanssahtelu. Syvään hengittäminen taas laskee sitä. Kun vireen säätämisestä on tehty rutiini, se säätyy koepaikalla jo itsestään.
                             Pitkässä suorituksessa, esim. monta kisastarttia samana päivänä, useampipäiväiset kisat, pitää myös muistaa että korkeassa vireessä toimiva ohjaaja (ja koira!) pitää laskea starttien välissä alemmalle viretasolle, jotta jaksetaan suorituksen loppuun. Esimerkkinä koira ja ohjaaja voivat mennä autoon suoritusten välillä, mikä yleensä tarkoittaa koiralle turvallista lepopaikkaa, ja ohjaajalle rauhoittumista kisapaikan vilinästä.

Mielikuvaharjoittele. Tokossa, liikkeiden välissä, käy seuraava liike pari kertaa läpi päässäsi – ehdit kyllä. Vasta kun seuraava suoritus on selkeänä mielessäsi, vastaa ”valmis”.

Jännitys ja sen hallinta
Jännitystä on kahta tyyppiä. Hyvää jännitystä, joka nostaa vireen oikeaan tilaan, ja huonoa jännitystä, joka siirtää ihmisen väärään viretilaan.
                             Jännitys aiheuttaa monia reaktioita, muun muassa ärtyneisyyttä. Jos koepaikalla ihmiset tiuskivat ja ovat epäkohteliaita, yritä ymmärtää – heitä vain jännittää.
                             Jännityksen syynä on yleensä liialliset tavoitteet. Pitää saada parhaat mahdolliset pisteet. Pitää olla parempi kuin muut. Pitää saada ykkönen. Pitää saada luva. Heitä kaikki tavoitteesi kokeen ajaksi romukoppaan. Ensin on tehtävä koesuoritus, sen jälkeen mietitään miten ne tavoitteet menivätkään. Älä mieti tavoitteita koetilanteessa, mieti koiraasi. Unohda suorituspaineet. Luota koiraan. Keskity johonkin muuhun. Tarvittaessa koepaikalla voi kokeilla esimerkiksi koordinaatiojuoksua, niin ettei ehdi ajatella tulevaa suoritusta. Tai ota mukaan ristikoita ratkottavaksi! Liiku, se rentouttaa. Kehon on pakko toimia kunnolla (hengitys, sydän) jos juokset pari spurttia. Myös lämmin vaatetus rentouttaa. Hengitä syvään.

Jos koira käyttäytyy koepaikalla omituisesti
RAUHOITU niin koirakin yleensä muuttuu normaaliksi.

Opi tunnistamaan jännityksen alku. Huomaat sen ehkä ensin perhosista vatsassasi, mutta jännitys alkaa kuitenkin aina aivoissasi. Kun alkaa jännittää, mieti. Mikä sen laukaisi? Miten sen voi seuraavalla kerralla välttää? Analysoi. Mitä tapahtui kun kaikki kaatui?
                             Myös rutiini helpottaa jännittämistä. Mitä mietit treeneissä? Mieti samaa kokeessa.

ANALYSOI suoritustasi
SEURAA eri vireiden ja tilanteiden vaikutusta
RUTIINI auttaa selviämään koetilanteesta
TREENAA PÄÄTÄSI

Itseluottamus
Älä puhu epäonnistumisista. Virhe on mahdollisuus kehittyä. Epäonnistuminen on vain onnistuminen jossa on mukana virhe. Yleensä epäonnistuneet suoritukset sisältävät paljon onnistuneita kohtia ja vain yhden virheen. Epäonnistumisia ei ole.
                             Keskity olennaiseen, eli siis positiiviseen. Jos kehästä tullessasi joku muu kiinnittää huomiosi virheeseen (”Voi vitsi kun teillä meni hyvin kunnes se luoksetulo..”) ESTÄ SE. (”Sori mun pitää kyllä nyt mennä palkkaan tää koira.”) Kehitä itsellesi tapoja paeta negatiivisista keskusteluista. Kaikki muu on todennäköisesti mennyt hyvin, keskity siihen.
                             Älä mene kokeeseen tavoitteella ”täytyy saada ykkönen”, ”pakko saada karsintanollat kasaan SM-kisoja varten”. Mene kokeeseen mittaamaan oma tasosi. Heitä taas ne tavoitteet romukoppaan. Ne ovat kisatilanteessa vain tiellä. Tekeminen kehittää, ja se on tärkeintä.
                             Kokeen jälkeen tee kaavio (eli jälleen kerran, analysoi!). Mikä meni hyvin? Mitä pitää vielä treenata? Hyvin menneitä asioita pitää löytää tuplasti enemmän. Mitä enemmän niitä löydät, sen paremmaksi itsetuntosi kehittyy.

Tavoitteet
Vuosiluvut tavoitteissa todennäköisesti hidastavat niitä, luoden suorituspaineita. Ajattele tavoitteet enemmänkin toiveina. Kuten noin sata kertaa aiemmin on mainittu, älä ainakaan mieti niitä koetilanteessa! Silloin ajatellaan ”Katsotaan miten käy, tätä varten me ollaan treenattu.”
                             Pyri realistisuuteen omissa tavoitteissasi. Aseta ne ennemmin aavistuksen (huom. aavistuksen, ei paljon) alakanttiin, jotta ne on helpompi saavuttaa ja siten kohottavat itseluottamustasi. Käy tavoitteitasi myöhemmin läpi, jos listassa on enemmän saavuttamatonta kuin saavutettua, tavoitteesi eivät olleet realistisia.
                             Tavoitteena on oltava asiassa kehittyminen, ei siinä valmistuminen. Näyttäkää mulle valmis seuruu!

Kokeeseen valmistautuminen
Ennen kokeeseen lähtöä rutiinisuorituksen on oltava niin hyvä, että sillä pääsee läpi(tai saa nollan). Jos liikkeet eivät mene treeneissä ekalla toistolla (ja rutiinilla) hyvin, miksi ne menisivät kokeissa? Sama juttu agilityssä, jos kolmosen rataa ei pääse ekalla yrityksellä nollana läpi, on aika pieni todennäköisyys että se menisi kokeessakaan. Treenaa valmiiksi ennen koetta.
                             Usko itseesi. Älä välitä virheistä. Puhu itsellesi järkeä. Jos pää alkaa sanoa ”ei me pystytä tähän, aurinko paistaa väärästä kulmasta, musta kissa käveli yli tien, kentällä on väärä pohja” totea takaisin että höpö höpö. Me pystytään tähän treeneissäkin.

Jos koira tekee omituisen virheen treeneissä ennen koetta, unohda se. Jos se ei ole sitä virhettä ennenkään tehnyt, ei se tule todennäköisesti tekemään sitä jatkossakaan – saati sitten siellä kokeessa.

Luottamus kasvaa rutiinin myötä. Keskity ja luota itseesi kaikissa tilanteissa. Ajattele, että pystyt kisoissa suoriutumaan tasosi mukaan. Ja jos virhe kuitenkin tulee, hyväksy itsesi! Ihmiset tekevät virheitä, ja aika harvan elämä on kiinni yhdestä ykkösestä (tai nollasta).
                             Koesuoritusta vaikeuttavat eniten ne tavoitteet. Voittaminen on liian tärkeää, ja itsetunto on liian usein sidottuna tuloksiin.

Kohota itseluottamusta
1.       Haasta itsesi
2.       Pilko treeni niin että onnistut usein.
3.       Muista onnistumiset hyvin ja pitkään
4.       Tee itse aina omat päätöksesi (ei kokeeseen koska joku pakottaa, ei ohjata agirataa niin kuin muut ohjaa, jos ei itse tahdo)
5.       Kehu kavereita ja valmentajia. (Tää on joku amerikkalainen juttu. Kannattaisko meidän suomalaistenkin koittaa?)
6.       Tee vaihtelevia treenejä
7.       Huolehdi hyvinvoinnistasi (MUISTA tää! Koirista kyllä huolehditaan, muttei itsestä. Syö hyvin, nuku hyvin, rentoudu riittävästi. Hemmottele itseäsikin. Äläkä vaadi itseltäsi liikoja.)
8.       Valitse innostuneita ihmisiä ympärillesi (Yleisöstä tuli huomautus ”ei liian innostuneita, ne masentaa!” Mä taas kysyn, miten kukaan voi olla liian innostunut koiraharrastamaan? Vai oonko mä itse sellainen masentavan innostunut :D )
9.       Ajattele positiivisesti!
10.   Muista unelmasi!

Mitä enemmän kritisoit muita, sitä enemmän kritisoit itseäsi.

Kisavalmius
·         Lajiosaaminen
·         Koirankoulutusosaaminen
·         Fyysinen osaaminen
·         Henkinen osaaminen

Kisatilanne alkaa ilmoittautumisesta: valmistautuminen, kisa, loppuanalyysi.
                             Tunnista suorituksen optimitilat. Rytmitä päiväsi kisaan sopivasti. Jos häiriötä kisapaikalla ilmenee, älä huomioi sitä, ja jos huomioit, palaudu siitä. Katsele maailmaa ennemmin vaaleanpunaisten kuin tummansinisten lasien läpi.

Valmistautuminen
Tee tämä itsellesi tyypillisesti: milloin aloitat valmistautumisen, mitä teet ja missä vaiheessa, oikea mieliala ja tunnetila..
                             Sosiaalinen kartta on tärkeä muistaa! Ketkä vaikuttavat mielialaasi koepaikalla, ketkä ovat hyödyksi ja ketkä haitaksi. Jälleen kerran, kehitä sneikki katoamistapa haitallisten ihmisten suhteen. ”Sori mun pitää mennä nyt vessaan..”. (Yleisön huomio: Ai siksi kisapaikoilla on aina niin pitkät vessajonot!)
                             Pidä huolta rutiineistasi ja rituaaleistasi. Opettele huomioimaan käytöksesi ennusmerkit, minkälainen jännitys tarkoittaa hyvää suoritusta, minkälainen virheitä.

Kisa-analyysi
Tämä on lopulta se mikä auttaa sua kehittymään. Listaa seuraavat asiat:
Yleisarvosana asteikolla 1-5
Miten saavutit aiemmin asettamasi suoritustavoitteet asteikolla 1-10
Ajatukset eri vaiheissa
Tunteet
Yleisfiilis
Keskittyminen
Fyysinen olo
Miten rutiinit sujuivat

Ulkoiset tekijät (sää, kenttä, ihmiset..) ja oliko niistä hyötyä vai haittaa

Ei kommentteja: